Träna fotboll

Löpning är som sagt en träningsform som ger hela kroppen en rejäl omgång. Utöver att bara springa längsmed en förutbestämd slinga så återkommer detta rörelsemönster i ett flertal andra idrottsaktiviteter. En av dessa är fotboll, som i sin tur är den mest utövade sporten i världen. Den stora anledningen till att det är just så är att det inte krävs speciellt mycket utrustning för att kunna spela sporten.

Fotboll är någonting som du både kan spela på skoj med dina vänner eller på allvar i ett riktigt lag. Var och varannan kommun har en egen idrottsförening där fotboll brukar vara en självklar sport. I sin tur finns det sedan olika lag för alla åldrar, där man redan kan börja spela när man kommit upp i 5 års ålder. När man blir något äldre så brukar lagen börja möta varandra mellan kommunerna och även samla poäng i olika ligor. varje kommun har dessutom ett A-lag där de allra bästa spelarna platsar. För att vara med här brukar det krävas att man har fyllt 16 år.

Den högsta fotbollsligan i Sverige är Allsvenskan och här spelar A-lagen från de allra bästa kommunerna i landet. Varje höst startar en ny säsong i ligan, där alla lagen möter varandra och samlar poäng utifrån resultaten i matcherna. En vinst ger tre poäng medans ett oavgjort resultat ger vardera lag ett poäng. Förlorar man går man ur matchen utan några poäng alls. Liknande ligor som Allsvenskan finns i alla länder och dessutom finns det separata ligor där de allra bästa lagen från varje högstaliga möts. I Europa kallas denna för Champions League. dessutom finns Europa League för de lag som inte når hela vägen till Champions League.

Utöver att kommunerna har egna klubbar så finns sedan det stora landslaget, där de bästa svenska spelarna platsar. Detta lag möter i sin tur andra landslag i landskamper av lika syfte. Ibland kan en match spelas för ren träning, men som oftast så står det någonting viktigt på spel. Var fjärde år spelas fotbolls EM där de bästa lagen ställs mot varandra under en intensiv månad. För att komma hit krävs det att man kvalar sig till en plats, vilket sker genom ett klassiskt gruppspel.